Komlós Juci 90: a nemzet nagymamája

null
Ami a rádióban volt a Szabó család, az lett a tévében a Szomszédok. Komlós Juci, aki akkor már visszavonult az aktív színházi szerepléstől, e sorozatnak köszönhetően a "nemzet nagymamájaként" vált valóban egy ország kedvencévé. Meglehet, alakítása azért is volt annyira hiteles, mert akkor már a valóságban is "eljátszhatta" a nagymama szerepet. A családi "színpadon" mindazonáltal manapság már a dédunoka a "sztár".

- A sorozat fantasztikus sikere ellenére a média nemigen térképezte fel Jucika családi életét. Ezt most így utólag nem furcsállja?

- Nézze, az egy csodálatos időszak volt, ráadásul az a sorozat megelőzte a korát. Sokan a nézők közül például azt hitték, hogy a képernyőn zajló események a mi életünkből vett fordulatokon alapulnak. Ezért aztán sok levelet kaptam, amiben nemegyszer tanácsot kértek tőlem. Csak akkor voltam bajban, amikor horgolásmintát, vagy recepteket kértek tőlem, ugyanis, bevallom, én nagyon rossz háziasszony vagyok. Magyarán, annyira azonosítottak a sorozatbeli énemmel, hogy a valódi háttér kicsit elsikkadt. Amit persze egyáltalán nem bánok, mert ilyen értelemben sosem szerettem szerepelni.

- Gondolom, ettől függetlenül sok személyes unokaélmény is hozzájárult ahhoz, hogy az alakítása mind hitelesebb legyen.

- Messzebbről indul a dolog. Az első premieremre apukámtól kaptam egy kis versikét, ami úgy szólt: "Ha őszül majd a szőke loknid, És neked gügyögnek nagymamát, Emlékezz rám, Ki örökségül csak boldog könnyet hagy majd rád." Ez a boldog könny aztán végigkísérte az életemet. Kezdve azon, hogy az én nagymamám is színésznő volt. Aztán, ahogy megöregedett, súgó lett a színháznál, amelyben azelőtt játszott. De említhetném a nagypapám történetét, aki szintén színész volt és ügyelőként fejezte be a pályafutását. Egy miskolci antikváriumban találtam róluk egy 1909-es színházi plakátot, ahol a szereplők listáján gyerekszereplőként ott volt édesanyám neve is. Magyarán, gyerekkoromban, ahová csak néztem, a családban mindenki színész volt.

- A közhiedelem szerint, amit jó néhány színészcsemete is aláír, művészcsaládba születni kész katasztrófa. Ezek a gyerekek jobbára csak színpadon látják a szüleiket, mi több, később nyomasztó árnyékként telepszenek a pályakezdésükre.

- Azért jó, ha az ember nagyszülei is színészek. Noha az én nagymamám nagyon szigorú asszony volt, azt mindig megengedte, hogy egy színházasdi kedvéért felforgassuk a lakást. No, nem önzetlenül, merthogy nagy szegénységben éltünk, és mi gyerekek csak verseket tudtunk nekik ajándékba adni, ha közelgett valamilyen ünnep. Nos, ezeket a verseket, rövid jeleneteket próbáltuk az alkalmi színpadon, nap mint nap.

- Ez a környezet nyilván inspirálólag hatott a későbbi életére is. Most, visszatekintve, nagymamaként, sőt, dédnagymamaként, mennyire volt nehéz összeegyeztetni a hivatást és a családi életet?

- Nézze, amíg az ember nem nagymama, nem anyuka, addig csak önmagáról szól a világ. A karrier, a színpad a domináns. Margitkám, a lányom szokta emlegetni, hogy ő anyaváró gyerek volt. Ebből kitalálható, hogy nagymamaként volt mit törlesztenem. Akkor már nem is volt annyira fontos a pálya, úgyhogy tőlem telhetően igyekeztem is. Én voltam a legjobb cinkosa Márk unokámnak, aki lehet, hogy éppen ezért nem lett színész. Viszont a dédunokám, Laura minden megnyilatkozásában ott látom az őskomédiást.

- Mit gondol, miért éppen Jucikát választotta erre a szerepre a rendező, Horváth Ádám?

- Talán látta bennem ezt a nagy igyekezetet a valós életben. Akkor már nyugdíjas voltam, csak néha vállaltam el egy-egy tévéjátékot, mert hogy akkor még készültek ilyenek. Viszonylag sokat szinkronizáltam, de jóval több idő jutott a családra. Nos, ekkor ért a megkeresés, amire boldogan mondtam igent. Ami pedig külön boldogság számomra, hogy ezt a sorozatot az unokám is nézte. Ő volt a legfőbb kritikusom. Viszonzásul én meg karatére tanítottam, na persze, csak elméletben. Állandóan ezzel nyaggatott, úgyhogy attól kezdve én mindenütt, ahol karate-bemutató volt, ott megjelentem. Ellestem néhány mozdulatot, s itthon úgy tettem, mintha értenék is hozzá. Azt hiszem, el is hitte, de hát, mint mondtam, a cinkosa voltam mindenben.

- Azért néha szigorú is volt vele?

- Ó, nem. Abból inkább a lányom kapott. Emlékszem, egyszer ugyanúgy akartam megbüntetni, ahogy engem büntetett a nagymamám. Sarokba térdepeltettem. Alig fordultam kettőt, már ott térdepelt mellette az apám. Na vége is volt a szigorúságnak, nagyot nevettünk... ez egy ilyen komédiás család.

- A klasszikus szereposztásban mindig a nagymama a menedék, kvázi a szülőkkel szemben...

- Mi a lányommal olyan szeretetben éltünk, hogy ez fel sem merült Márk esetében. Bizonyságul itt az a néhány verssor, amit Margitkám írt: "Mi nagymamák, ha álmodunk, Kisunokánkra gondolunk, Látjuk felnőttnek, férfinek, Ki nem hódol be senkinek, Erősnek, királynak, hősnek, Sárkányt legyőző mesehősnek, Ha ébredünk, óvjuk, vigyázzuk, És betegen mérjük lázuk, Együtt nevetünk, együtt sírunk, És matekleckét is együtt írunk, Nagymamatársak, fel a fejjel, Koccintsunk hát iskolatejjel!" A szerző, Földessy Margit. Ugye milyen kedves? De hát már ő is tudja, milyen ez, hiszen ő is nagymama. Itt egy másik is: "Az én nagyim örökké játszik, S ha fáradt, az se látszik, Kézimunkázik szüntelen, De morcos is, ha baj van velem, Ő csupa féltés, türelem, Én így is, úgy is szeretem.

- Színpadi nagymamaként viszont ki volt szolgáltatva a szerzők, rendezők kénye-kedvének. Hogy viselte ezt az úgymond taknyosoktól?

- Én nagyon élveztem például az utolsó színpadi nagymama szerepemet. A Vidámszínpadon Kalmár Tibor rendezte a Nyolc nő című előadást, ahol enyhén spicces nagymamaként sokat rosszalkodhattam. Kitűnő társaság volt és valami hasonlót találtam meg a Szomszédokban is. Amire különösen szívesen emlékezem, az is egy tévéfilm, amit szintén Horváth Ádám rendezett, Jókaitól a Mire megvénülünk. Abban minden benne van, amit én a nagymama korról gondolok.

Tóth Gábor Ákos

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Komlós Juci 90: a nemzet nagymamája
Dátum: '10.02.16
Kategória: Sztárnegyed
Következő cikk: » Donna Karan különös parfümje
Előző cikk: « Káprázatos Rózsalovag

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: