ÉrtéktrendHirlevél

Értéktrend

Káprázatos Rózsalovag

null
A Rózsalovag Richard Strauss legnépszerűbb operája. A Decca kiadó újdonsága, a dupla DVD-n megjelentetett opera a Salzburgi Fesztivál és a Párizsi Nemzeti Opera közös produkciója. 2010. március 20-án az Operaházban is műsorra kerül ez a vígopera Andrejs Zagars rendezésében.

A Festspielhaus Baden-Baden 2009. január 31-ei előadását Herbert Wernicke rendezte, s ő tervezte a díszleteket és jelmezeket is. A HD-minőségű videofelvétel a már jól ismert rendező, a több mint 150 opera- és koncertfilmet képernyőre álmodott Brian Large munkája. Large páratlan képi megoldásainak köszönhetően ez a produkció káprázatos, szellemes, lenyűgöző azok számára is, akik nem igazán kedvelik az opera-előadásokat. Richard Strauss nagyszerű zenés komédiájának már az ágyjelenete is merész rendezői indítás: a pazar enteriőrben, egy hatalmas ágyon, vajszínű damaszt ágyneműk között, trükkös tükrös díszletben a Tábornagyné (Renée Fleming) mámorosan fogadja robbanékony, tizenhét éves szerelmesét, Octavian grófot (Sophie Koch). Jelenetük több mint szellemes. Sophie Kochnak nemcsak az énekhangja, de a játéka is jól érzékelteti a figurát. Renée Fleminget mint oly sokszor, most is csak felsőfokon lehet dicsérni. Érdemes idézni az International Herald Tribune recenzensét: "Fleming szopránja nemcsak csodálatosan alkalmas a zenére, de a szöveg iránti ritka hajlékonysággal és érzékenységgel is fel van vértezve." No meg remekül komédiázik.

Ochs báró (Franz Hawlata), a hozományvadász öregúr a fiatalok tréfáinak céltáblája. Kissé halovány Sophie-t mutat Diana Damrau, kevésbé hihető, hogy képes a Tábornagynétól elhódítani Octavian grófot. A fiatal, de már az európai operaházakban ismert énekes, Jonas Kaufmann mellékszereplőként (Egy énekes) remekel, maga az "olasz tenor". A kisebb szereplők között szintén elismerésre méltó Franz Grundheber Faninal-alakítása. Christian Thielemann karmesterként már korábban - például több Deutsche Grammophone-felvételen - bizonyította: érti és jó érzékkel tudja tolmácsolni Richard Strauss műveit. Most a Münchener Philharmonikert és a Philharmonia Chor Wient nem valamiféle nosztalgikus, hanem kifejezetten temperamentumos előadásmódra ösztönzi.

Mindent összevetve ez a felvétel a modern operajátszás etalonja: bizonyára a hazai színházi rendezők is örömmel tekintik meg, s egy-egy jelenete visszaköszön majd munkáikban.

Deák Attila

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Káprázatos Rózsalovag
Dátum: '10.02.16
Kategória: Értéktrend
Következő cikk: » Alföldi Róbert alkotásai a Belvedere galériában
Előző cikk: « Tibet lánya

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: