ÉrtéktrendHirlevél

Értéktrend

Bozsik Yvette-premierrel indul az őszi szezon

null
Két egyfelvonásossal - Halál és a lányka/Menyegző - indítja a táncszínházi szezont a Bozsik Yvette Társulat: a bemutató előadást szeptember 25-én láthatjuk a Művészetek Palotája - Fesztivál Színház színpadán. Két nappal előtte a Nemzeti Táncszínház is kinyitja kapuit a repertoár legsikeresebb előadásaival.

Franz Schubert A halál és a lányka című dalára és vonósnégyesének zenéjére készít Bozsik Yvette eredeti, új koreográfiát, amelyben a Halál és a Lány szenvedélyes kapcsolatát mutatja be. A koreográfia a halál erotikájának és vonzásának absztrakt megfogalmazását ábrázolja. A zene és a koreográfia párbeszéde az élet és a halál körforgását szimbolizálja: a Halál és a fiatal Lány erotikus jelenlétében kettősük kiegészítik egymást - nem tudnak egymás nélkül létezni, egymást felemésztve teljesednek ki.

A 2008-ban a Magyar Állami Operaházban bemutatott Szenvedély-est első darabja, a Sztravinszkij zenéjére készült Bozsik Yvette-koreográfia, a Menyegző 2009-ben Lábán Rudolf-díjat kapott. Látványvilága a zenére reflektálva a férfi és a női princípium megjelenítését tükrözi. A négy kép - "A kontyolás", "A vőlegény háza", "A menyasszony indulása", "Az ünnep" - stilizált, rítusaival szinte személytelenné szabályozott orosz falusi esküvőt mutat be. A Menyegző témája a Nő és a Férfi egymástól való félelme és az eggyé válás utáni vágyakozás kettőségének paradoxona. Az ismeretlentől való félelem, amely egyúttal vonzóvá is válhat az ember számára, miközben attól tart, hogy az eggyé válás pillanatában elveszítheti függetlenségét. A tét maga a félelem és a félelem megszelídítése.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Bozsik Yvette-premierrel indul az őszi szezon
Dátum: '09.09.14
Kategória: Értéktrend
Következő cikk: » Kreatív energiák
Előző cikk: « Shanghai revolutions a siófoki 320o-ban

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: