LakásinfóHirlevél

Lakásinfó

Design koncepciók az Electroluxtól

null
Az Electrolux a GfK Roper Consulting piackutató céggel együttműködve feltérképezte azon trendeket, amelyek hatással lesznek a fogyasztók lakberendezési és életviteli szokásaira az elkövetkezendő években. A kutatás szerint az emberek nem kedvelik, ha szokásaiknak, napi rutinjuknak a tér és idő határt szab, ezért kap a következő időszakban a multifunkcionalitás kulcsfontosságú szerepet.

A kutatás szerint a konyha már nemcsak a főzés és étkezés, hanem a társasági élet és szórakozás helyszíne is. A főzés a baráti összejövetelek szerves része, ezért a fogyasztók elvárásai is a minőségi, gyors és könnyű megoldások irányába változnak. A jövőben előtérbe kerülnek majd a professzionális, komplex és egyénre szabott megoldások, a funkcionalitás mellett azonban a design szerepe továbbra is kiemelkedő marad.

A kutatás eredményeire reagálva az Electrolux design csapata megtervezte a Rendez-vous (randevú) és Volare (szárnyalás) névre keresztelt két koncepcióterméket. A Rendez-vous asztal tervezésekor a cél az volt, hogy a munkapultnál alkotó házigazda, a vacsora elkészítése közben is részt vehessen a társasági életben.

A csapatépítő fantáziatermék egy interaktív energiaközpont is egyben, mely vezeték nélkül működteti a hozzá csatlakoztatott készülékeket. Sík felülete alkalmas főzésre, illetve telefon töltésére is. Az asztal alsó részében moduláris fiókok találhatók, melyek helyettesíthetők hűtőszekrénnyel, vagy bármilyen szükséges háztartási készülékkel. A Randez-vous egyben egy virtuális séf szerepét is betölti, ami a szakácsot instrukciókkal látja el főzés közben. Miután az étel elkészült, a vendégek elfogyasztják vacsorájukat a készülék kerámia felületén, ami az indukciós technológiának köszönhetően nem melegszik fel főzés közben.

Az Electrolux dizájnerei a kisebb otthonok szűkös konyháira is gondoltak, amikor megtervezték a Volare nevű modellt. A falra rögzíthető koncepciótermék egy mini konyha funkcióját látja el, hiszen egyszerre alkalmas főzésre, sütésre, poharak tárolására, jégkocka vagy akár forró italok készítésére. A készülék érintőgombos vezérlőpanelről irányítható, a beépített főzőlap pedig le vagy felhajtható annak függvényében, hogy éppen akarnak-e rajta főzni. Használaton kívül a Volare egy esztétikus és modern műalkotásként is megállja helyét.

A jövő készülékeit az Electrolux - világszerte 150 főt foglalkoztató - design csapata álmodta meg, Henrik Otto, a globális formatervezési részleg elnökének vezetésével. A dizájnerek feladata a mindennapokban olyan háztartási készülékek megtervezése, melyek kellően tükrözik az Electrolux holisztikus design filozófiáját. Az átgondolt design a koncepciótermékek esetében is a minden igényt kielégítő funkcionalitásban és a minimalista külsőben mutatkozik meg.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Design koncepciók az Electroluxtól
Dátum: '09.08.04
Kategória: Lakásinfó
Következő cikk: » Őszi IKEA-offenzíva
Előző cikk: « Avantgárd, modern és klasszikus stílus egy helyen

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: