ÉrtéktrendHirlevél

Értéktrend

Szent Iván-ünnep a Biatorbágyi Faluház kertjében

null
Szent Iván-napi népszokások - pl. tűzugrás - felelevenítésével, gyermek táncházzal, Lovasi András, a Csík és a Szeret zenekar örömzenéjével készült a Biatorbágyi Faluház 2009. június 24-ére, egyszerre kínálva alternatívát a tradicionális és a mainstream stílus kedvelőinek.

A Biatorbágyi Faluház, mint kulturális központ, komoly metamorfózison ment át. A '70-es évek közepén a vasúti nyomvonalat távolabb helyezték a lakott övezetektől, s a nem sokkal később készült rendezési terv az elhagyott állomás területén művelődési ház, iskola helyét jelölte ki. Mégis csak a '90-es évek elején valósult meg a nagy álom: a vasútállomás egykori épülete, Faluház néven, új művelődési intézménnyé lett, amit 1992. május 1-jén kapott meg a helyi közösség, Biatorbágy első írásos említésének 800 éves évfordulója alkalmából. 1992 februárjától ebben lelt otthonra az induló művészeti iskola, a Bolyki testvérek édesanyjának, Bolyki Eszternek irányításával. A Faluház eredeti épülete 2006. augusztus 20-án egy új, 300 fős színházteremmel bővült.

A Csík zenekar 20 éve meghatározó szereplője Magyarország népzenei életének. Koncertműsorukban elsősorban magyarországi és erdélyi népdalok, illetve táncmuzsikák hallhatók, de román táncdallamok is szerepelnek. Házigazdaként neves népművészeket, zenészeket fogadnak, de tehetséges fiatal szólisták, táncosok és táncházi zenekarok számára is biztosítanak fellépési lehetőséget. A zenekar különlegessége, hogy segít a közönségnek átjárást találni a népzene és más műfajok (rock, alternatív) között. Átdolgozott dalokat játszanak a hazai rockélet jelentős képviselőitől (Kispál és a borz, Quimby, Tankcsapda).
A rendezvényen résztvevő vendégek bónt kaptak, amelynek felmutatásával a Viadukt étteremben kedvezményesen fogyaszthatták el az erre az alkalomra összeállított Szent Iván-éji tűzön sült tálat.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Szent Iván-ünnep a Biatorbágyi Faluház kertjében
Dátum: '09.06.30
Kategória: Értéktrend
Következő cikk: » Tér-Film-Zene Fesztivál 2009
Előző cikk: « Hasznos szépség

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: