ÉrtéktrendHirlevél

Értéktrend

Hasznos szépség

null
Tradicionális japán kerámiatárgyak és kortárs magyar keramikusok művei láthatóak azon a tárlaton, melyet a Magyar-Japán Baráti Társaság rendezett, a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok évfordulója tiszteletére.

A történelmi hagyományaikat képviselő, napjainkig tovább éltető japán kerámiaműhelyek, mesterek tárgyait magyar magángyűjteményekből válogatta a kiállítás kurátora, Vadadi Kornél. Azt a tényt, hogy Japán kultúrája, kerámiaművészete nemcsak az elmúlt évszázadokban hatott Európa kerámiaművészetére, hanem ma is inspiráló erőt képvisel, jeles magyar keramikusok legújabb művei példázzák.

A kiállításon szereplő 18-20. századi, szerénynek tűnő, de immár műtörténeti értéket képviselő kerámiák azt is bemutatják, hogy a japán mesterek mennyire tisztelik, milyen természetességgel teljesítik közösségi feladataikat. Igényesen megvalósított használati tárgyaik, hagyományos és mindig megújuló iparművészetük szolgálja, és ugyanakkor ünneppé teszi a mindennapokat. Nemcsak a formai, technikai megoldásokkal nyújt ma Japán művészete példát számunkra, hanem a művészi tevékenység tradicionális funkcióinak tiszteletére, folytatására, megbecsülésére is ösztönöz; a "fogyasztás" és a "divat" csábításai helyett a hasznos szépség megbecsülésére. A japán teaszertartás, az étkezés, az írás eszközei sorakoznak a kiállítási vitrinekben, együtt láthatóak azokkal a gyakorlati és eszmei funkciókat egyaránt betöltő műtárgyakkal, amelyeket kortárs honfitársaink készítettek, japán inspirációkat befogadva.

null
A 2009. év a "Japán-Danubius Barátság Éve", megemlékezve arról, hogy a nagyvilág előtt megnyíló Japán 140 évvel ezelőtt hozta létre diplomáciai kapcsolatát az Osztrák-Magyar Monarchiával, valamint a magyar-japán diplomáciai kapcsolat újrafelvételének 50 éves évfordulójáról. A kultúra, a művészet eszközeivel, a barátság létéről tanúskodik ez a kiállítás is, a tradíció és megújulás, a kultúrák közötti termékeny kapcsolat folyamatosságáról, értékeiről ad számot.

(A kiállítás 2009. június 11-től július 4-ig tekinthető meg. MUSEION No. 1. Galéria, Budapest IX. ker., Üllői út 3.)

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Hasznos szépség
Dátum: '09.06.07
Kategória: Értéktrend
Következő cikk: » Szent Iván-ünnep a Biatorbágyi Faluház kertjében
Előző cikk: « Új napszemüvegek a Porsche Design Heritage sorozatból

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: