PortréHirlevél

Portré

A crossover mesterei

null
A Pannon Filharmonikusok és az After Crying zenekar a pécsi egyházmegye alapításának 1000. évfordulója alkalmából rendezett "Vallás éve" programhoz kapcsolódva, e témába vágó retrospektív válogatást ad az After Crying saját, szimfonikus hangszerelésű műveiből, néhány, az alkalomra készült mű bemutatójával gazdagítva a műsort.

22 év után már biztosan elmondható, hogy az After Crying önálló világ, különleges képződmény a nagy, eklektikus világérzés korszakában. Talán azt sem túlzás állítani, hogy ez a mindig konokul a maga útját járó csapat minden bizonnyal beírta nevét és üzenetét a zenetörténet hatalmas könyvébe egyedülálló produkcióival és szemléletével. Ezt az üzenetet, vagyis a zenéről vallott felfogásukat Pejtsik Péter, az egyik alapító tag fogalmazta meg legtömörebben és legkifejezőbben: "A zene oszthatatlan egész."

A zenekar 1986-os megalakulása óta egész munkásságával ezt a gondolatot, a zene egységét fejezi ki olyan intenzitással, mintha a zene egységében voltaképp a lét teljességét ünnepelnék. Saját bevallásuk szerint mindig is céljuk volt, hogy albumaik és koncertjeik ünnep legyen a közönség számára. Igazi, közösségi ünnepek, amelyeket az alkotók és előadók közössége oszt meg a hallgatók közösségével. Az After Crying célja mindig is olyan zenei világ, művészi és kommunikációs közeg megteremtése volt, amelyben igazi emberi élményeket lehet közvetíteni olyan zenei és irodalmi nyelven, amely érthető, ismerős bárki számára, aki figyelmesen hallgatja. Ezzel a törekvéssel ez az alkotóközösség kifejezi, hogy hite szerint az ember otthon tudja érezni magát a világban, otthont tud magának teremteni, bármilyen körülmények között él.

Az After Crying albumai, koncertjei megmutatják azt a lehetőséget, hogy akár korszerű, akár kortalan eszközökkel lehetséges olyan világot teremteni, amelyben világosan kiderül, hogy a "komoly" és a "könnyű" mint zenei fogalmak nem érvényesek, mert a zene oszthatatlan egész, és ezért alkalmas a lét teljességének kifejezésére úgy, ahogy talán egyetlen más művészet sem.

Az akusztikus kamarazene, a modern rockzene, a népzene vagy akár a techno elemei, a szimfonikus hangszerelés, a klasszikus és modern formák, a régi korok és a jelen hangszerei, zenei eszközei mind a rendelkezésünkre állnak, és mind alkalmasak igazi emberi élmények, érzések kifejezésére. Az alkotói szabadság és tehetség - kellő alázattal és fegyelemmel - képes ezekből sokszínű, mégis egységes világot építeni, és ezáltal a mai zűrzavaros kor ellenére is következetes világképet felmutatni.

A zenekarnak eddig 11 albuma jelent meg, amelyeket a külföldi szaksajtó igen nagy elismeréssel fogadott. Hagyományos koncertjeiken túl több tucat különleges produkcióval örvendeztették meg közönségüket, szimfonikus zenekarral, rézfúvósötössel, rockzenészekkel kiegészülve. Legutóbbi nagyszabású, vizuális hatásokkal és színházi elemekkel bővített szimfonikus koncertjüket a zenekar 20. születésnapja alkalmából adták elő a Művészetek Palotája nagytermében, telt ház előtt 2006 őszén. A Pannon Filharmonikusokkal közös projektjük új zenei anyagot szólaltat meg.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: A crossover mesterei
Dátum: '09.04.15
Kategória: Portré
Következő cikk: » Kiss György, a Men's Challenge '09 győztese
Előző cikk: « Déri György zenei "felfedező"

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: