PortréHirlevél

Portré

Déri György zenei "felfedező"

null
Carl Gottlieb Reissiger német zeneszerző rendkívüli népszerűségnek örvendett a maga korában - annyira, hogy egyik alkotása az 1830-as években keletkezett, Az Usher-ház bukása című Poe-novella főhősének volt kedvenc muzsikája. A Hungarotonnál hamarosan megjelenő lemezen Déri György csellóművész és triója bizonyítja be: az amerikai író-költőnek zeneileg sem volt rossz ízlése.

- Mit kell tudni Reissigerről?

- Német romantikus zeneszerző volt, aki a maga idejében rendkívül népszerű zeneszerző volt, aki - ha közvetetten is - még Edgar Allan Poe egyik novellájában is szerepel: Az Usher-ház bukása című írás főhősének az ő szerzeménye a kedvenc muzsikája. Jó barátság fűzte Richard Wagnerhez is, akinek Rienzi című operáját ő vezényelte az ősbemutatón. Karmesteri tevékenysége mellett intenzíven komponált is: kamaraműveket, dalokat, zenekari alkotások kerültek ki a tolla alól - egyszóval minden, amit egy udvari zeneszerzőtől elvártak. Nagyszabású kompozíciói közül kilenc operája, kilenc latin nyelvű miséje és egy oratóriuma maradt fenn.

- Mit hallhatunk a hamarosan megjelenő albumon?

- Reissiger gazdag trióterméséből kettőt rögzítettünk. Mindegyik vérbő, romantikus, négytételes mű virtuóz zongoraszólammal, amit a korabeli szokások szerint maga a zeneszerző játszhatott. Felismerhető bennük számos kortárs hatása Beethoventől Schuberten keresztül egészen Johann Straussig. Nagyon hálás játszanivalók; azt hiszem, a közönség szeretni fogja ezeket a - talán nem túlzás - méltatlanul elfeledett darabokat.

- Hogyan találtak rá ezekre a művekre?

- Sokat kutatunk - általában olyan darabok után, amelyek még ismeretlenek a nagyközönség számára. Ezt a két zongoratriót én találtam meg a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola könyvtárában, amely jogutódja és egyben örököse a - még Reissiger életében alapított - Nemzeti Zenede könyvtárának. Itt számos, ma már ismeretlen vagy kevésbé ismert darab kottája is megtalálható.

- Kik a partnerei a felvételen?

- Winkler Orsolya hegedűművész és Nagy Ervin zongoraművész - velük alkotjuk az Art Nouveau elnevezésű triót, amellyel Magyarországon többször eljátszottuk ezeket a darabokat, sőt egyik brüsszeli műsorunkban is szerepelt Reissiger-trió.

- Mik a terveik?

- Mindenekelőtt szeretnénk folytatni a Reissiger-sorozatot. Ez részben attól függ, hogy mennyire lesz az első lemez sikeres. Ezenkívül Reissigernek nemcsak triói vannak, hanem zongoranégyesei is, amelyeket a világon még senki nem vett lemezre. Más szerzőt egyelőre nem szeretnék említeni, nehogy valaki "véletlenül" felfedezze magának, milyen remek, eddig be nem járt területeket rejt a trióirodalom.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Déri György zenei "felfedező"
Dátum: '09.03.30
Kategória: Portré
Következő cikk: » A crossover mesterei
Előző cikk: « Új értékesítési igazgató a Lánchíd 19 design hotelben

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: