PortréHirlevél

Portré

A tárogató bűvöletében

null
A kuruc kori népi hangszerbe a millenium idején megpróbáltak új életet lehelni, de ez csak 100-120 évvel később, Kiss Gy. László klarinétművésznek sikerült. Őt kértük meg, mondja el, hogyan került a tárogató bűvkörébe, miért tartja fontosnak újraéleszteni a hangszert.

- Hogyan találkozott a tárogatóval?

- Kiskoromban sokat hallgattam Burka Sándor és zenekara felvételeit - a hangszer hangja már ekkor elvarázsolt. Később, amikor az Operaház zenekarában játszottam, a hangszertárban találtam egy jó minőségű tárogatót. Nem sokkal ez után már én szólaltattam meg tárogatón Wagner Trisztánjában a "Holztrompete-szólót", ami a cselekmény szerint tulajdonképpen nádsíp, és a színpadon egy magányos pásztor játszik rajta a 3. felvonásban. Akkor kezdtem el behatóbban foglalkozni a hangszerrel.

- Ön klarinétművész, a Budapesti Fesztiválzenekar szólistája. A tárogató a klarinét rokona?

- Felépítésben és hangban nincs sok köze a klarinéthoz. Inkább az oboa és a szaxofon keveréke. Azért szerelmesedtem bele tizenöt éve, mert olyan természetesen lehet rajta játszani, mintha az ember énekelne. A klarinét esetében ezt nem érezni.

- Az a hangszer, amelyen ön játszik, megegyezik a kuruc korban divatos népi hangszerrel?

- A kuruc kor tárogatója a zurnaként is ismert, duplanáddal ellátott tárogatósíp volt. A jelenlegi tehát nem az a tárogató, amit a kuruc korban fújtak. 1896-ban, a Rákóczi-kultusz idején, a millenniumra készítették el azt a hangszert, amelyen én is játszom. Schunda József "találta fel" újra, a kuruc kori tárogató megreformálása céljából. Fantasztikus hangszer született, mert számos fúvós hangszer hangszínét egyesíti; van, hogy egy kürt, fagott vagy akár szaxofon hangján szólal meg - az új felvételen, a hárfa-tárogató darabban lágy fuvolahangon szól.

- Miért Transfiguratio (átváltozás) új lemezének a címe?

- A címadó darab zenei átváltozást, átformálódást takar. Talán nem tűnik szerénytelenségnek: úgy érzem, hogy a tárogató most változott át népi hangszerből a klarinét, a fagott, a fuvola egyenrangú társává, klasszikus, illetve modern hangszerré.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: A tárogató bűvöletében
Dátum: '09.02.08
Kategória: Portré
Következő cikk: » Új értékesítési igazgató a Lánchíd 19 design hotelben
Előző cikk: « Tari Annamária korunk romantikájáról

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: