A hónap stílusaHirlevél

A hónap stílusa

Jeges high-tech

null
Az északi országokban az ötvenes évektől kezdve folyamatosan bontakozott ki egy új stílusirányzat, melyben a fejlett technológia eredményeit sziporkázó ötletekkel vegyítik, majd a tervezők a skandináv stílus hagyományait követve valósítják meg különleges tárgyaikat.

A hagyományosan erős ipari háttér és a fejlesztésekre fordított nagy összegek az északi országokban a lakberendezés terén is meghozták a maguk gyümölcsét: az igen népszerű mediterrán stílus mellett mindig is életerős konkurenciát jelentett a természetes, puritán, ugyanakkor szellemes skandináv stílus. Az utóbbi években egyre népszerűbb ennek a stílusnak az a hajtása, melyet északi high-technek is neveznek.

Kibontakozása már az ötvenes évektől megfigyelhető, amikor elsősorban műanyagból készítettek formájukat tekintve még ma is ultramodernnek számító bútorokat, használati tárgyakat. A kor űrkutatási eredményei nemcsak a sci-fi írókat, de a tervezőket is megihlették: a hatvanas évek során számos, leginkább egy képzeletbeli űrállomásra való tárgyat terveztek. A technikai mára odáig fejlődött, hogy messze túlszárnyalja a legmerészebb sci-fi írók fantáziáját is. A fejlett technológia a hétköznapok része lett, amiben jelentős szerepe volt a skandináv országoknak is. Gondoljunk csak a mobiltelefonokra: hányféle funkciót szuszakolnak bele egyetlen kis készülékbe.

null
Bár a funkcionalitás a skandináv stílusnak amúgy is sajátja, az északi high-tech stílusban még inkább érvényesül. A már-már kínosan tökéletes tárgyak kiváló minőségű alapanyagból készülnek. Az újonnan felfedezett anyagok mellett a régi, természetes anyagok is új köntösben, új technológiákkal feldolgozva jelennek meg. A megmunkálás minősége hagyományosan igen magas színvonalú.

Azonban senki ne gondoljon valami falanszterre: az északi high-techet rengeteg szellemes, sőt olykor kifejezetten bolondos ötlet, szerkezeti megoldás jellemzi. A többfunkciós bútorokat, kombinált tárolókat, beépített szekrényeket jellemző ötletes megoldások az új berendezési tárgyakon is megjelennek. A retro stílus népszerűségének köszönhetően a korabeli futurisztikus formák is feltűntek, melyek ma igencsak mókásnak hatnak. A természettel való hagyományosan szoros kapcsolat sem szakadt meg: sok a reciklált alapanyag, a természethez közeli életmódot kiszolgáló használati tárgy.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Jeges high-tech
Dátum: '12.11.10
Kategória: A hónap stílusa
Következő cikk: » Emancipált art deco
Előző cikk: « Vissza a jövőbe

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: