ÉrtéktrendHirlevél

Értéktrend

A reneszánsz reneszánsza

null
Reneszánsz Utak – Virtuális Találkozások címen, 2009. február 28-áig tekinthető meg az a kiállítás, amely a Reneszánsz év 2008 alkalmából nyílt meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Mátyás híres humanista udvara Európa-szerte meghatározó és közismert volt, de egyben olyan titkos társaságnak is otthont adott, melyről még ma is alig tud a nyilvánosság.

A Sodalitas Litteraria Danubiana (Duna-menti Tudós Társaság) elnevezésű tudós társaság egykori iratai, használati tárgyai révén a mai kor embere is megismerheti a reneszánsz korának titkos, pezsgő szellemi életét. A Reneszánsz Utak – Virtuális Találkozások című kiállítás középpontjában ennek a csillagászokból, térképészekből, orvosokból, irodalmárokból, filológusokból, költőkből és kancellária-hivatalnokokból álló tudós körnek a munkássága áll. E humanista gondolkodókból összetevődő társaság Budán alakult meg, 1497-ben. Forradalmi látásmódjuk és kutatási módszereik alkalmazásával újraértelmezték a már meglévő tudományos kérdéseket. Ideájuk az ókori művek pontos értelmezése révén a mikro- és makrokozmosz feltárása és a fizikai valóság megértése volt.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban most látható tárlat arra tesz kísérletet, hogy a reneszánsz kor szellemi vezetőinek világát, műveltségének forrásait a ma rendelkezésre álló ismeretek és vizuális eszközök segítségével értelmezze a célból, hogy felfedezze és hangsúlyozza az egykori humanista és a mai kor kapcsolatát.

A tárlat legértékesebb és egyik legfigyelemreméltóbb tárgya az olmützi Augustinus Moravus Paterája. Augustinus Morava (Augustin Käsenbrot) II. Ulászló király kancellárja, majd később első titkáraként 1508-ban a Sodalitas Litteraria Danubiana tiszteletére készítette a Patera boros csészét. Később Budát elhagyva Olmützbe költözött, ahol folytatva munkáját kapcsolatba lépett az ottani püspökkel, Thurzó Szaniszlóval, illetve számos tudóssal folytatott levelezést. Az általa készített antik áldozókelyhet utánzó boros pohár az egyetlen fennmaradt tárgya a tudós társaságnak.

A kis talpon álló, lapos ivócsésze belsejét huszonkét, a római császárok portréival díszített, belehegesztett pénzérme díszíti, melynek nagy része saját értékes gyűjteményéből származik. A XVI. századi "pogánypénzes" remekművekből napjainkra alig maradt fent néhány, melyek közül Augustinus Moravus paterája a legkorábbi és az egyik legszebb. A kiállítás e központi tárgya a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. jóvoltából tekinthető meg a múzeumban.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: A reneszánsz reneszánsza
Dátum: '08.12.04
Kategória: Értéktrend
Következő cikk: » A hónap könyve: Most és mindörökké
Előző cikk: « Klasszikusok újramesélve

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: