ÉrtéktrendHirlevél

Értéktrend

Klasszikusok újramesélve

null
Az esztendő hazai irodalmi szenzációja: Nógrádi Gábor, a jeles költő, ifjúsági könyvek sikeres szerzője, a Pete Pite-könyvek kiadója megjelentette a Klasszikusok újramesélve című sorozat első három darabját, Jókai Mór Az aranyember, A kőszívű ember fiai és Gárdonyi Géza Az egri csillagok című műveit.

Nógrádi Gábor fia, Nógrádi Gergely, a hazai bulvársajtóból ismert újságíró, szerkesztő ültette át a műveket napjaink közérthetőbb nyelvére, illetve egyszerűsítette, összevonta klasszikus íróink olykor hömpölygő, túlírt történeteit. Az első három kiadvány megjelenése máris megosztotta az irodalmárokat, olvasáskutatókat, pedagógusokat és szülőket. Amint az várható volt, az elefántcsonttornyukban üldögélő irodalmárok tiltakoztak: szentségtörés megcsonkítani a klasszikus műveket. Pedig a világirodalomban ilyenfajta átdolgozásokra számtalan példát sorolhatnánk. Még Jókai életében is előfordult, hogy Bródy Sándor négy regényét rövidítette le, amit az akkor 75 éves Jókai meg is köszönt.

E sorok írója, mint gyakorló apa és nagyapa, régóta szembesül azzal, hogy ha egy regény első pár oldala nem ragadja magával az ifjú olvasót, rögvest sutba dobja. A vizuális kultúra, az informatika robbanásszerű fejlődése, a hihetetlenül felgyorsult világ, vagy a Harry Porter-könyvek megjelenése átalakította az új generációk érdeklődését, befogadóképességét. A fiatal olvasókért ma keményen meg kell küzdeni: a mai gyerekek csak olyan könyvet hajlandók olvasni, ahol partnerként vannak kezelve, amelynek első lapjain azonnal történik valami, és nem kell hozzá értelmező szótár.

Nincs semmi gond a Klasszikusok újramesélése sorozattal. Örüljünk neki, hogy a számos európai példa után végre hazánkban is van egy kiadó, amely felismerte: az irodalomhoz vezető egyik lehetséges út az, hogy ilyen formában teszi meg a kezdő lépéseket a kisiskolás a remekművek megismeréséhez. Aki egyszer ráérez az olvasás ízére, az előbb-utóbb kíváncsi lesz az eredeti műre is. Nógrádiék mindenképpen megnyernek egy olvasóréteget a klasszikusok elolvasásához.

Deák Attila

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Klasszikusok újramesélve
Dátum: '08.11.24
Kategória: Értéktrend
Következő cikk: » A reneszánsz reneszánsza
Előző cikk: « Kovalik Balázs nyerte el az idei AEGON Művészeti Társdíjat

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: