ÉrtéktrendHirlevél

Értéktrend

Kovalik Balázs nyerte el az idei AEGON Művészeti Társdíjat

null
Különleges elismerést hozott létre 2006-ban az AEGON Magyarország Zrt.: az AEGON Művészeti Díjat, valamint a hozzá kapcsolódó AEGON Művészeti Társdíjat, azzal a céllal, hogy elismerje és támogassa a kortárs magyar művészeket, a korunkban születő, kiemelkedő alkotói teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a szerzőkre és műveikre a figyelmet.

Az AEGON Művészeti Díjat kortárs magyar író kaphatja meg az előző esztendőben napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért. Erről szakmai zsűri dönt. (Mivel az alapító társaság nem hozott létre ehhez külön alapítványt, itt nincsenek kurátorok, nincs kuratórium. A szakmai zsűri tagjai kizárólag az irodalmi díjról döntenek, más dolguk nincs.) Az AEGON Művészeti Társdíjra aztán már az AEGON-díjas író jelölhet fél évvel később kortárs magyar művészt - a nyitás jegyében kötelezően másik művészeti ágból. Olyan valakit, aki valami rendkívülit alkotott, s fontos ezzel az elismeréssel is felhívni rá és a műveire a figyelmet.

null
Az első AEGON Művészeti Díjat Spiró György vette át 2006-ban a Fogság című regényéért, 2007-ben pedig Rakovszky Zsuzsa költő, író kapta meg az AEGON-díjat Visszaút az időben című verseskötetéért. Spiró György Jeney Zoltán zeneszerzőt jelölte 2006-ban az AEGON Művészeti Társdíjra, Rakovszky Zsuzsa tavaly Vojnich Erzsébet festőművészt. A szakmai zsűri az idén Térey János költőt választotta Asztalizene című drámájáért, így ezúttal Térey János jelölt másik magyar művészt az AEGON Művészeti Társdíjra. Az ő ajánlása nyomán a 2008-as AEGON Művészeti Társdíj kitüntetettje Kovalik Balázs rendező, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója, a Budapesti Őszi Fesztivál művészeti vezetője lett.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Kovalik Balázs nyerte el az idei AEGON Művészeti Társdíjat
Dátum: '08.11.17
Kategória: Értéktrend
Következő cikk: » Klasszikusok újramesélve
Előző cikk: « Pendrive a nyakban

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: