SztárnegyedHirlevél

Sztárnegyed

Kupa Mihály munkáról, pihenésről és barátságokról

null
Kupa Mihály egy kamasz idealizmusával beszél az emberi kapcsolatok kiüresedéséről. Humanista üzletember, aki egyik cigarettát rágja el a másik után, nagyra becsüli a magyar pincék remekeit, és bosszankodva konstatálja, hogy kopik a humora.

- Nyugodtan telnek a napjai?

- Hát nem éppen. Dolgozom a saját tanácsadó cégemben, vezetem a Mol Rt. felügyelő bizottságát, tagja vagyok a Nemzeti Színház felügyelő bizottságának, jó néhány alapítvány kuratóriumának.

- Muszáj ennyit dolgoznia? Nem arról van szó, hogy maga teremt magának feladatokat?

- Benne van ez is. De meg is találnak a feladatok. Tény, hogy az emberek bezárkóztak, bizalmatlanok lettek. Nekem annyiban volt szerencsém, hogy az én kapcsolataim soha nem az anyagiakon, kölcsönös hasznosságon alapultak, hanem a barátságon, egyfajta kölcsönös szimpátián. Megint más kérdés, hogy sokan azt hiszik, én pénzt tudok szerezni, el tudok intézni ügyeket, de hát többségüket ki kell ábrándítanom.

- A húga közgazdász, az öccse egyetemi tanár Pécsett... úgy tűnik, reál beállítottságú az egész família.

- Szerintem meg éppen hogy humán gondolkodásúak vagyunk, ami nagyon nagy előny az emberek által száraznak gondolt szakmai életünk során.

- Lehet, hogy ez ott kezdődött, amikor, finoman szólva, eltanácsolták az ország összes középiskolájából?

- Azért levelezőn csak leérettségiztem és elkezdtem dolgozni a Chinoinban. Eredetileg építésznek, majd vegyészmérnöknek készültem. Később rá kellett jönnöm, hogy a vegyész pályán nagyon nagy a verseny, ennélfogva olyan zárt klubok alakultak ki, ahová én már biztosan nem fértem volna be. Akkor döntöttem úgy, hogy inkább elméleti közgazdásznak állok.

null
- Tudtommal jó barátok Bárándy Györggyel, aki szerint a fittség egyik titka, hogy évente legalább 3-4 alkalommal el kell menni pihenni. Hallgat a baráti jó tanácsra?

- Nem eléggé. Régebben a család eljárt síelni, de minthogy én nem űzöm ezt a sportot, rendszerint a napsütésben egy bögre forralt borral pihentem. Mostanában télen a barátainkkal irány Héviz, mert kellemes és elfogadhatóak az árak, nyáron meg azért jár egy hét tengerpart a gyerekeknek.

- Az elfogadható áron mit ért?

- Amelyik arányban áll a szolgáltatással. Nem vagyok a pazarlás híve. A tengerparton sem érezném jól magam egy luxusszállodában.

- Otthon eszerint szigorú költségvetés van?

- Semmi olyat nem veszünk, ami felesleges. A gyerekek minden szükségest megkapnak, de azért, mert divat, nem cserélgetjük évente a mobiltelefonunkat. Noha a jó borairól híres Heves megyei képviselő voltam, sokakkal ellentétben nem vásároltam szőlőbirtokot. Már csak azért sem, mert a borhoz egész ember kell.

- A Borakadémia tagja, pénzügyminisztersége idején indította útjára a budapesti borfesztivált. Az elkötelezettség szembetűnő.

- De megmaradok fogyasztónak. Otthon rengeteg borom van, kitűnő hazai pincészetekből, de száz szónak is egy a vége, nem vagyok felhalmozó típus. Egyébként a lányom és a vejem borászkodnak a szekszárdi dombvidéken.

- Ön az emberek többségében egy joviális, kedélyes ember benyomását kelti. Mennyi feszültség rejlik e mögött, mennyire kell fegyelmeznie magát nyilvánvaló bornírtságok hallatán?

- Sokszor nagyon is. Ennél azonban sokkal jobban zavar, hogy úgy érzem, sajnos kopik a humorom.

Tóth Gábor Ákos

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Kupa Mihály munkáról, pihenésről és barátságokról
Dátum: '08.08.13
Kategória: Sztárnegyed
Következő cikk: » Frenreisz Károly a fiával együtt vezeti a cégét
Előző cikk: « Csisztu Zsuzsa "arcai"

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: