LakásinfóHirlevél

Lakásinfó

Kacsalábon forgó torony

null
A világ első mozgó épülete, egy 80 emeletes toronyház hol máshol is születhetne meg, mint az építészeti bravúrjairól híres Dubaiban.

A Dynamic Towert, azaz Dinamikus Tornyot úgy tervezték meg, hogy az apartmanjai egymástól függetlenül tudjanak mozogni, így az épület alakja állandóan változni fog. A terveket elnézve a felhőkarcoló megálmodói maximálisan a változatosság gyönyörködtet elvet vallják. A 420 méter magas épület lakásai 360 fokban el tudnak fordulni egy tengely körül, a nagy súly megmozgatásához az energiát szélturbinák biztosítják, összesen 79 darabot helyeztek el, egyet-egyet a szintek közé. Az épület a turbinák segítségével képes lesz magát elektromos energiával ellátni, a felesleget pedig az áramhálózatba juttatja. A "forgó" apartmanok - melyek egy és három óra között tesznek majd egy teljes fordulatot - ára 3,7 és 36 millió dollár (554 millió és 5,4 milliárd forint) között mozog majd.

Még a dubai terv valóra sem vált, de már azt fontolgatják, hogy egy hasonló 70 emeletes épületet Moszkvában is felhúznak. A felhőkarcoló szó szerint kitágítja a látóterünket, kuriózumnak számít majd a világon. Egy ilyen felhőkarcoló 700 millió dollárba, vagyis közel 105 milliárd forintba kerül, ám Dubaiban a pénz nem jelenthet akadályt, úgy tervezik, hogy 2010-re felépítik a világ első "kacsalábon forgó" tornyát.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Kacsalábon forgó torony
Dátum: '08.07.08
Kategória: Lakásinfó
Következő cikk: » Toronyház épül Őrmezőn?
Előző cikk: « A lakóparkok évtizede

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: