A név kötelez: Alexander Brody

null
Kevesen tudják, hogy a nagy magyar írónak, Bródy Sándornak öt fia volt. Még kevesebben, hogy közülük csak egy nem lépett irodalmi pályára - ám egy nagy kerülővel mégis ott kötött ki.

Az 1898-ban született János a magyar gabonakereskedelem és a lóversenysport kiemelkedő alakjának számított a két világháború között. Az ő és festőművész felesége - Pollatschek Lilly - rózsadombi háza a fővárosi társasági élet egyik központja volt: a legismertebb színészek, írók, képzőművészek és progresszív közéleti emberek kedvelt találkozóhelye.

Ide született 1933-ban Sándor, aki 1948-ban Amerikába emigrált. Alexander Brody 1953-ban szerzett diplomát a Princeton Egyetem Wodrow Wilson diplomáciai karán kínai nyelvből, történelemből és filozófiából. Ebben az évben lett a Young and Rubicam International reklámcég munkatársa. A vállalatnál eltöltött harmincnégy év alatt a ranglétra legalsó fokáról a legmagasabbra emelkedett, miközben a cég kétszáz országra terjesztette ki működési körét. 1984-ben három évre megválasztották a Reklám Világszövetség elnökének. 1987-től 1993-ig egy újabb óriáscég, az Ogilvy and Mather Worldvide elnöke volt. Üzleti működése során dolgozott valamennyi földrészen.

1993-tól az év jelentős részét Magyarországon tölti. Ekkor alapította a Bródy Sándor-díjat első kötetes íróknak. Mint csatlakozó alapító részt vett a Bolyai-díj Alapítványban. 2001 és 2006 között kiadta az Alibi hat hónapra című folyóiratot. Számos angol nyelvű könyvet írt, majd az 1990-es évek közepétől aforizmaköteteket jelentetett meg magyarul. Hosszabb ideje a hatalmas és szerteágazó Bródy hagyaték feldolgozásán és közzétételén munkálkodik. Alexander Brodynak egy fia és egy leánya született: Alexander (1984) és Thyra (1991).

Fontosabb kitüntetései: George Washington-díj (2002), Eger város díszpolgára (2003), a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (2005)

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: A név kötelez: Alexander Brody
Dátum: '08.06.17
Kategória: Portré
Következő cikk: » Mindenkor az idők ritmusában
Előző cikk: « A lakóparkok évtizede

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: