LakásinfóHirlevél

Lakásinfó

A lakóparkok évtizede

null
Az elmúlt hat évben egyedül Budapesten kétszáznegyven lakópark, és bennük 37 ezer lakás épült fel úgy, hogy a hagyományosan állami vagy önkormányzati forrásból megépülő közjavakat - mint a közutak, a közparkok vagy a játszóterek - a lakók maguk finanszírozták.

Közülük hetven lakópark mintegy tizennégyezer lakásába a belépést már 24 órás portával vagy biztonsági őrző-védő szolgálattal ellenőrzik, korlátozzák. Amilyen gyorsan szaporodtak azonban a lakóparkok, szinte ugyanilyen gyorsan terjedtek az előítéletek: a lakópark a kapitalizmus lakótelepe, bezárkózó elitgettó, a zöldterület pusztítása, felelőtlen ingatlanspekuláció, Amerika majmolása, a gazdagok szegregációja. Cséfalvay Zoltán, az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem gazdaságföldrajz professzorának könyve arra vállalkozik, hogy szembenézzen ezekkel az előítéletekkel.

null
A könyv témájában és terjedelmében is, három nagyobb részre tagolódik. Első egyharmada - Dél-Kaliforniától Sao Paulón át Madridig - a nemzetközi tendenciákat és példákat tekinti át. Második egyharmada a zárt lakóparkok közgazdasági hátterét, mindenek előtt a klubelméletet elemzi és bemutatja azokat a társadalmi, urbanisztikai folyamatokat is, amelyek a zárt lakóparkok megjelenéséhez vezettek. Végül a könyv utolsó harmada a hazai lakópark-építési hullámot veti vizsgálat alá, amely során nemcsak cáfolja a lakóparkokat ma körbelengő előítéleteket, hanem egy-egy konkrét lakópark példáján keresztül elemzi is ezeket a kérdéseket.

A kötet megjelenését Magyarország egyik vezető ingatlanfejlesztője, az Autóker Holding Zrt., a Marina Part építője segítette, így az ingatlanszakmában egyedülálló módon a kiadásért a Gondolat Kiadóval közösen felel. A cégcsoport nevét kiemelkedő beruházásai és a Cézár Háztól a Gozsdu Udvarig több mint kétezer elkészült lakása fémjelzi. A vállalat a Gondolat Kiadóval közösen kiadott kötettel szakmai szerepvállalását erősíti.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: A lakóparkok évtizede
Dátum: '08.06.17
Kategória: Lakásinfó
Következő cikk: » Kacsalábon forgó torony
Előző cikk: « Egyetemisták tervezhetnek lakóparkot

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: