A minimál gyökerei -
Art-deco II. rész

A kiállítást eredetileg 1912-re tervezték, de az első világháború miatt el kellett halasztani. Az eseményre amerikai tervezők is hivatalosak voltak, ám ők arra hivatkozva, hogy nem tudnak bemutatni semmi "igazán modernet", visszautasították a részvételt, de látogatóként sokan megjelentek. A párizsi bemutató szűkített anyaga az ő javaslatukra került az USA-ba, ahol nagy sikert aratott a múzeumokban és az áruházakban egyaránt. Ennek a mozzanatnak döntő jelentősége volt az art-deco tengerentúli népszerűségének kibontakozásában.

art-deco
A századelei tárgyak már magukon hordozzák a későbbi klasszikus jegyeket

Az új stílus (a futurizmushoz hasonlóan) erőteljes hatást gyakorolt a modern kor vívmányai (gépek, autók, repülők) bűvöletében élő, és dolgozó amerikai tervezőkre. Ezen tervezők legszebb art-decós munkáiban felismerhető a kor szelleme mellett a hely szellemét megtestesítő áramvonalas formavilág.

art-deco


Ha áramvonalas az autó, a repülőgép, a bútor miért ne lehetne az? Az egymást követően piacra kerülő áramvonal jegyében megformált háztartási gépek lényegéhez illő formát kellett találni. Egymás után épültek a felhőkarcolók, az amerikai art-deco monumentális alkotásai.
art-deco


A modernistákkal ellentétben az art-deco alkotói nem tagadták a díszítő motívumok létjogosultságát. Az absztrakció alkalmazásával átitatott szemléletük így soha nem vezetett "kicsontozott", csupasz, geometrikus formákhoz. Az európai alkotókkal szemben az amerikai képviselők nem részesítették előnyben a bútorkészítésben újnak számító műanyagok, és fémek alkalmazását - ők gyakran nyúltak olyan ritkaságnak számító anyagokhoz, mint a cápabőr, vagy az elefántcsont.
Olvassa el további írásainkat a minimál stílusról!
Art-deco, I. rész
Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: A minimál gyökerei -
Art-deco II. rész
Dátum: '06.02.20
Kategória: Minimál stílus
Következő cikk: » A minimál fürdőszoba
Előző cikk: « A minimál hálószoba

Kezdőlap

Hirdetés