A hagyományos távol - keleti stílus jellegzetességei 1

kínai porcelán

A távol - keleti stíluson belül Kína dominanciája a XIX. század végéig volt jellegzetes. Ekkor egy másik ország, Japán vált letisztult, egyszerű, modern lakberendezésével uralkodóvá.
Kína már a középkorban is követendő példává vált a fényűző kastélyokban, palotákban.
Kész termékei, a selyem és porcelán drága kereskedelmi cikkek voltak. Az első porcelán tárgyakat a keresztes lovagok hozták magukkal, de olyan világhírű utazók is, mint a velencei Marco Polo, méltatják beszámolóikban.

A páratlan gazdagsággal díszített, összetett, bonyolult világot megjelenítő tárgyak, amelyek az akkori otthonokat díszítették, ma már rendkívül drágák.
A másik nagyon értékes termék a selyem volt, melynek külön kereskedelmi útvonalat is biztosítottak. A porcelán és a selyem a lakberendezésben is fontos szerepet játszik. A távol - keleti stílusú bútorok nemes fából készülnek, például drága cseresznyefából. Ezeket jellegzetes trópusi fa gyantájából nyert lakk egymásra hordott rétegeiből vonták be, illetve díszítették. Nagyon ízléses dobozokat, paravánokat, szekrényeket, szekretereket készítettek. Japán jellegzetesség a mai is alkalmazott papírfal, amely a térelválasztó szerepét tölti be, könnyen variálható.

távol - keleti
A távol - keleti stílusú bútorok nemes fából készülnek

A tárgyak, kelmék jellegezetes illusztrációi a stilizált virágok, a pagodák, keleti virágok, keleti ruhákat viselő alakok. Színeiben a hagyományos távol - keleti stílus a modernhez képest harsány. Számítsunk arra, ha ezt a hagyományos stílust választjuk lakásunkba, mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk, illetve kevésbé légies teret kapunk, mint a modern japán esetében.Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: A hagyományos távol - keleti stílus jellegzetességei 1
Dátum: '06.10.17
Kategória: Távol-keleti stílus
Következő cikk: » A hagyományos távol-keleti stílus színpalettája 1
Előző cikk: « Rebarbarás tiramisu

Kezdőlap

Hirdetés