Mit gondolnak az emberek a sztárallűrökről?

null
Mi történik, ha a politikusok, celebek vagy mozisztárok - a pályájuk csúcsán, amikor mindenki rajong értük - olyan furcsa vagy elítélendő dolgot tesznek, ami szó szerint a vesztüket okozza? Vajon a hatalmi pozíció vagy a hízelgő rajongók miatt veszítik el valóságérzetüket, s hiszik, hogy büntetlenül bármit megtehetnek? Vagy talán éppen ez a helytelen, esetenként teljesen erkölcstelen viselkedés jellemzi a mélyben megbújó másik, rosszabb énjüket?

A Reuters számára - 18 722 felnőtt megkérdezésével - készült nemzetközi Ipsos-felmérés szerint megegyezik a világ lakosságának véleménye abban, hogy akkor járunk a legközelebb az igazsághoz, ha azt állítjuk, hogy az ismert emberek esetenként szégyenteljes, önpusztító viselkedése valójában a mélyben lappangó rosszabbik énjüket tükrözi, a válaszadók másik fele (46%) azt az álláspontot osztja, hogy a hatalmuk, a befolyásuk és az önzésük miatt gondolják, hogy büntetlenül megúszhatnak mindent.
A franciáknak a legerősebb a meggyőződésük abban (80%), hogy a hatalmi pozíció vezet az ilyenfajta viselkedéshez. Magyarország lakói hasonló volumenben (78%) képviselik a másik álláspontot, nevezetesen, hogy ilyenek a lelkük mélyén.

Kik ők és kikké lettek?

A felmérés eredménye szerint a válaszadók fele (54%) úgy véli, hogy azért tesznek ilyesmit ezek az emberek, mert ilyenek a lelkük mélyén, s őszintén hiszik, hogy büntetlenül megúszhatnak mindent, s nem a hatalmuk, a befolyásuk és az egoizmusuk az oka a helytelen viselkedésüknek.

A világ lakosságának másik fele (46%) úgy tartja, hogy éppen a hatalmuk, a befolyásuk és az egoizmusuk, s nem a valós énjük miatt gondolják a "celebek", hogy büntetlenül bármit megtehetnek.
A téma megítélésének nemzetközi megosztottsága ellenére a franciák meggyőződése (80%), hogy a hatalom és a befolyás visz tévútra. Őket a belgák (64%), a németek (62%), a kínaiak (57%) és a dél-afrikaiak követik ebben a megállapításukban.
A másik markáns álláspont mellett is lándzsát törnek egyes országok. Ötből négyen (78%) vélik úgy a magyarok, hogy azért cselekszenek így, mert ilyenek valójában. Tízből heten (68%) osztják ezt az álláspontot a japánok, akiket a lengyelek (63%), az oroszok (62%), a britek (61%) és az indonézek (60%) követnek.

Megbocsátás és felejtés?

Nem csak abban megosztott a világ válaszadóinak véleménye, mi okozza az erkölcstelen tetteket, de abban is, mennyiben tolerálhatók és megbocsáthatók ezek. Arról is megkérdezték a válaszadókat, mit éreznek, ha az országuk egy politikusáról kiderül, hogy valami helytelent, de azért nem bűncselekményt követett el.

A válaszadók fele (56%) gondolja, hogy nem lenne toleráns és megbocsátó, 21% egyáltalán nem, s 35% pedig nem igazán éreznének így. A másik 44%-nyi tábor toleráns és megbocsátó lenne. Csupán tízből egy ember (11%) érezne így nagyon, s 33%-nyian valamelyest. A világ ugyan megosztott, a kevéssé toleráns tábor vélekedésének intenzitása erősebb.

Japánban (72%) a legmarkánsabb a negatív vélekedés. A rangsor következő országai: Magyarország (69%), Dél-Korea (69%), Indonézia (68%) és Franciaország (66%). A legmegbocsátóbb nemzetek: Mexikó (57%), Belgium (55%), Argentína (54%), Ausztrália (53%) és Spanyolország (52%). Érdekes, hogy a vállalkozók (49%), s a döntéshozók (49%) toleránsabbak, mint azok, akik nem üzletemberek (43%), s nem bírnak befolyással (43%). Lehet, hogy a saját hatalmi pozíció fokozza a megértést?

Több férfi, mint nő?

null
A nemek arányáról is kérdezték a válaszadókat, vagyis hogy szerintük több nőt vagy több férfit érnek csalárdságon, vagy valamilyen erkölcsileg megkérdőjelezhető tetten. A nemzetközi reakció hasonló patthelyzetet hozott: a válaszadók fele (51%) véli úgy, hogy éppen annyi közszereplő nő erkölcstelenkedik, mint férfi, csak őket nem érik tetten, s nem adnak hírt róluk.
Leginkább Oroszországban (73%) tartják így. Őket Németország (63%), Argentína (61%), Magyarország (59%), Kína (58%) és Dél-Afrika (58%) követi. Azt, hogy több férfi lép tévútra, Indonéziában (63%), Svédországban (61%), Franciaországban (58%), Spanyolországban (56%) és Japánban (56%) gondolják.

Érdekes módon, nézeteltérés mutatkozik ebben a kérdésben attól függően, hogy nőket, vagy férfiakat kérdeztek. Inkább az erősebb (55%), mintsem a gyengébb nem (47%) véli úgy, hogy éppen annyi nő, mint férfi érintett az ilyen cselekedetekben. S inkább a nők (53%), mint a férfiak (45%) gondolják azt, hogy a férfiaknak van több vaj a fejükön.


Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Mit gondolnak az emberek a sztárallűrökről?
Dátum: '11.09.14
Kategória: Sztárnegyed
Következő cikk: » A zene és a technika egymásra hangolódása
Előző cikk: « Új számológép a Canontól

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: