Egy tonna élet: az utópia megvalósul?

null
A svéd Lindell család tagjai környezettudatos faházban élnek, elektromos autóval közlekednek és fejlett, energiatakarékos megoldásokat használnak. Az "Egy tonna élet" projekttel az A-hus, a Vattenfall és a Volvo Cars célja a gyakorlatban bemutatni, hogy miként folytathat egy család környezettudatos életmódot. Az ehhez szükséges technológiák és megoldások már ma, vagy a nagyon közeli jövőben elérhetők lesznek.

"Az a célunk, hogy széles piaci közönség számára elérhető energiatakarékos faházakat gyártsunk. Egyre több ember számára kell megteremtenünk a környezettudatos életmód lehetőségét anélkül, hogy a kényelem, a funkció vagy a forma tekintetében kompromisszumra kényszerülnénk. Mi mindezt (egy jól szigetelt) tető alá hoztuk, és 2011. január végétől megkezdjük az ilyen típusú házak árusítását" - mondta el Peter Mossbrant az A-hus elnöke. Az "Egy tonna élet" ház háromrétegű falai kiváló hőszigetelők és minimális a légáteresztésük. Egy másik fontos tényező a tető és az alapzat megnövekedett hőszigetelő képessége, valamint az energiafelhasználás csökkentését biztosító ablakok és ajtók.

null
A bejárati térben található szélfogó megakadályozza a nagy légmozgást a szabad tér és a ház belseje között. Ezáltal kellemesebb lesz a klíma a házon belül és csökken az energiafelhasználás is. Az ablakok kiugró kerete a nyári napsütésben árnyékot biztosít a szobákban, ugyanakkor télen, amikor a nap alacsonyan jár, beengedi a napenergiát a ház belsejébe. A jól szigetelt házban egy szellőztetőrendszer gondoskodik a friss levegőről, amely kiszívja az elhasznált, rossz minőségű levegőt és friss, temperált levegővel látja el a hálószobákat, a nappalit és más közösségi tereket. Az elhasznált levegő hőjét a rendszer újrahasznosítja.

Az épület fűtésszükségletét a beáramló levegő, a lakók testmelege, valamint a hőtermelő háztartási gépek jelentős mértékben biztosítják. Az alsó szintre padlófűtést is beépítettek. A tetőre és a déli homlokzatra felszerelt napelemek áramot fejlesztenek, amellyel biztosítható a kiegészítő fűtés és újratölthető az elektromos autó. A család által fel nem használt energiát a ház visszatáplálja az országos áramhálózatba.

Az autóbeálló tetején elhelyezett napkollektorok kielégítik a háztartás fűtés- és melegvíz-szükségletének jelentős részét április és október között. Ha a nap nem süt, és a tárolótartályokból is kifogyott az energia, a Lindell család a Vattenfall vállalattól szerzi be a megújuló forrásokból származó energiát.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Egy tonna élet: az utópia megvalósul?
Dátum: '11.01.30
Kategória: Lakásinfó
Következő cikk: » Karim Rashid sztárdesigner Budapesten
Előző cikk: « Vihar egy pohár (ásvány)vízben?

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: