Ötven éves negatív rekord várható

null
A lakásépítések mélyrepülése már a használatbavételi számokon is látszik, az építési engedély számainak alakulása pedig még drasztikusabb visszaesést vetít előre - írja a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) közleménye a KSH "Lakásépítések, építési engedélyek" című tájékoztatójára reagálva.

A lakásépítési számokat mindig alapvetően befolyásolták az állami támogatások. Amennyiben 2011-ben nem lesznek érdemi lakásépítési állam ösztönzők, valószínűleg 50 éves negatív rekordot érnek el a lakásépítések - írja a TLE. A jövő évben szükség lenne a bérlakásépítések állami ösztönzésére költségvetési forrásokból, középtávon pedig uniós források bevonásából is. Az egyesület szerint uniós forrásokból jelenleg csak a halmozottan hátrányos helyzetű csoportok életkörülményeinek javítását szolgáló lakásépítésre van lehetőség, a jelenlegi uniós szabályozás nem teszi lehetővé, hogy az uniós források érdemben felhasználhatóak legyenek ezen túlmutató szociális (közösségi) bérlakásépítésre. Az uniós álláspont és szabályozás módosítását az uniós elnökség kapcsán a magyar kormány megpróbálhatná keresztülvinni. Ezzel meg lehetne teremteni a szociális (közösségi) bérlakásépítés hosszú távú, kiszámítható finanszírozásának lehetőségét, amely az alacsony jövedelmű, bérből, fizetésből élőknek teremtene minőségi, elérhető bérleti díjú, olcsó rezsijű lakásokat.

2011-ben szükséges lenne továbbá, hogy a korábbi "szocpolt" a minőségi lakásépítések támogatása váltsa fel, amely a minőséget, az energiahatékonyságot és a népesedési szempontokat egyaránt a támogatások előfeltételévé teszi, és csak meghatározott lakásméretig ad támogatást. Az építési költség hozzávetőleg 40%-a megtérül a költségvetésnek az adó-, járulék-bevételekben. (20 millió forintos kivitelezési költségnél ez 8 millió forint bevételt jelent. Egy épületre jutó 3 millió forintos támogatás már érdemi segítség lenne.)

Az építések támogatása azt a közérdeket szolgálja, hogy a magyar lakásállomány megújuljon, hatékonyan üzemeltethető, minőségi lakások épüljenek. Minden lakás felépítése közel 100 évre meghatározza az épített környezetet, a benne lakók életkörülményeit, azt, hogy honnan indulnak munkába, milyen tere van a családi életnek. A ma újépítésű lakása a holnap használt lakása. A minőségi építések állami támogatása nemcsak az építkezőt, hanem az őt követő további tulajdonosok, más lakáshasználók, a következő generációk érdekét is szolgálja - áll a közleményben.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Ötven éves negatív rekord várható
Dátum: '10.11.23
Kategória: Lakásinfó
Következő cikk: » Volvo Air Motion - a dizájnos léghajtány
Előző cikk: « Ajándék a szemnek

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: