A lakáspiac 2011-re térhet magához

null
"Várakozásaink szerint a lakásvásárlási hajlandóság 2010 második félévétől indulhat erősödésnek, de a válság előtti, 2008-as ingatlanpiaci helyzet csak 2011 közepére térhet vissza. Az árak tekintetében a csökkenő tendencia az év első felében még marad" - mondta el kérdésünkre Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

A hitelezési volumenek visszaesése ugyanakkor tartósabb is lehet, mindenesetre a tavalyi évhez képest idén némi növekedésre számíthatunk. Több bizonytalan tényező nehezíti ugyanakkor a jövőbe tekintést, melyek közül a legfontosabb a 2010-es parlamenti választás, ami gyakran jelentett eddig is fordulópontot a piac működésében.

Az OC szerint a lakáspolitikában végbe menő óvatos javulás segítheti a piacot; ugyanakkor a választásokig, illetve az azt követő hónapokban még nem várható nagy volumenű döntés, a lakosság tehát minden bizonnyal várakozó állásponton lesz. Ezt némileg ellensúlyozhatja, és már januártól forgalomgeneráló tényező lehet az illetékek csökkenése. Lakások esetében a 4 millió forint feletti rész után a 6-ról 4%-ra csökkenés egy 20 milliós ingatlannál alapesetben 320 ezer forinttal kevesebb illetékterhet jelent az elmúlt évihez képest.

null
Az OC várakozásai szerint egy másik jelentős piacbefolyásoló tényező lehet a már elfogadott vagyonadó ingatlanokra kivetett eleme. Ennek bevezetése ugyanakkor, a jelenlegi politikai kommunikáció alapján, a választások eredményén múlik majd. Bár mindezidáig nem volt jellemző, hogy a vevők döntését befolyásolta volna az adóköteles limit figyelembe vétele, az idei évtől egyértelműen felkerülhet a keresési paraméterek közé, hogy az ingatlan forgalmi értéke - első lakás esetében - ne haladja meg a 30 millió forintot.

Az újlakáspiacra a tavaly októberben bevezetett támogatott hitelkonstrukció jelenlegi formájában - csakúgy, mint az azóta eltelt hónapokban - önmagában 2010-ben sem lesz pozitív hatással. A beruházók által nyújtott kedvezmények és innovatív értékesítésösztönző megoldások továbbra is fennmaradnak.

"Előzetes felmérésünk szerint, 2010-ben a tavalyi évhez képest újabb 50%-kal eshet vissza az átadott lakásvolumen. Ennek következtében 2011-re hiány alakulhat ki új lakásokból, ami a jó környéken lévő legkeresettebb lakástípusokat vonzó befektetési alternatívává teheti" - mondta Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: A lakáspiac 2011-re térhet magához
Dátum: '10.01.04
Kategória: Lakásinfó
Következő cikk: » Japán robbanás a kisautó-piacon?
Előző cikk: « Kiváló jégbort "érlelt" a fagy

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: