Mit és hogyan gyűjtünk?

null
A magángyűjtők és a múzeumok hagyományosan segítik egymást - és ugyancsak régóta rivalizálnak. Ébli Gábor esztéta (a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti Intézetében tanít) legutóbbi könyve, a Műgyűjtés, múzeum, mecenatúra, esettanulmányok a jelenkori magyar gyűjtéstörténetből ezt a kettősséget igyekszik bemutatni - nem csak műértőknek.

Napjainkra a kortárs művek árszintje is annyira megemelkedett, hogy azokat zömmel magánosok szerzik meg, majd kölcsönadják a múzeumoknak. Ám a szakmai nyilvánosság révén e művek ára még feljebb kúszik, ezért a gyűjtők visszavonják letétjüket, s a műtárgypiacon értékesítik az alkotást. Felmerül a kérdés: támogatták a múzeumot vagy kihasználták árfelhajtó szerepét?

Míg az ilyen és hasonló dilemmák kritikai elemzése külföldön számos fórumon zajlik, idehaza csak mostanában tudatosodik a fontosságuk. Ezt a hiányt igyekszik pótolni ez a könyv a magán- és közgyűjtemények, továbbá a vállalati támogatók viszonyrendszerének körbejárásával. Az esettanulmányok a hazai kortársgyűjtést történeti és nemzetközi összefüggésben vizsgálják, tematikus fejezetekben, teljességre törekvő forrásjegyzékkel.

A kötet a Corvina Kiadó gondozásában jelent meg.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Mit és hogyan gyűjtünk?
Dátum: '09.11.03
Kategória: Értéktrend
Következő cikk: » Tizenkilencedszer is TÁNCPALETTA
Előző cikk: « Inspirációk Erzsébet királyné ruháira

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: