A süttői mészkő reneszánsza a belsőépítészetben

null
"Sajnos, ma már hamisítják a süttői követ" - mondta el a Stílus és életmód.hu-nak Balogh Miklós, a Reneszánsz Zrt. társtu-lajdonosa, aki szerint bár 2009-ben vissza fog esni az építőipari tevékenység világszerte, ám az egymásra épülő tevékenységi körök birtokában cége itthon egyértelműen piacvezető szerepre törekedhet.

A külföldi konkurensek esetében már amúgy is ez e helyzet, itt ez az előny még fokozható. Az újjászületett vállalkozás azon felismerés jegyében kezdte el tevékenységét, hogy a világ építőiparában már a nyolcvanas években végbement egy trendváltás, mely lényegében leszámolt az addig uralkodó, üvegbe és gránitba merevedett rideg, technokrata szemlélettel és a természetesebb hatású anyagok és megjelenés, valamint a kézműves megmunkálás felé fordult. Hogy a prognózis helyes volt, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a magánépíttetők mellett divatba jött ez a természetesség a városi térburkolatok és közintézmények felújításai során is - külföldön és itthon egyaránt.

A díszítőkőipar az építőipar nehézipara, amely hatalmas mennyiségű lekötött tőkét igényel. Ennek az az oka, hogy nem éri meg elszállítani az alapanyagot feldolgozásra, tehát ott kell nagy élőmunka-befektetéssel megmunkálni, méghozzá igen drága technológiával, gyémánt szerszámok alkalmazásával. Olaszországban mindezt végiggondolva államilag támogatott a kőipar, hiszen sok-sok munkaalkalmat teremt a hozzá kapcsolódó ágazatokban is. Sokan azt gondolják, hogy a mediterráneumban csak azért cserélik ki a régi burkolatokat természetes kőre, mert az szebb. Az igazság az, hogy húzóágazat, mivel nagy az élőmunka igénye, és rengeteg hazai alapanyagot igényel.

A Reneszánsz Zrt. süttői bányaterülete száztizennégy hektáros, a fejtési helyek teljes kitermelhető kővagyona több mint hétmillió köbméter. Ez a mennyiség a jelenlegi termelési ütemet feltételezve háromszáz évre elegendő. A bányaművelés során a gyémántfűrészes eljárást alkalmazzák, ezzel nagyobb tömböket lehet kifejteni és a környezetet is kíméli. A süttői mészkő jól faragható és a városi ártalmaknak is ellenáll. Számos középület, többek között a Parlament, a Mátyás-templom és a Szent István-bazilika felújításánál alkalmazták.

A mintegy kétezer éve bányászott süttői mészkő fizikai tulajdonságai - fagyállóság, keménység, vízfelvétel - mérhetően jobbak a konkurens termékeknél, ám éppen ezért a feldolgozása is kicsit többe kerül. (Régen ezért csak ott alkalmazták, ahol statikai szerepe volt, például a régi rómaiak útburkolásra használták.) A tektonikai mozgások folytán úgy alakult, hogy ez egy kemény kő, de minthogy töredezett rétegekben található, a nagyüzemi felhasználásra kinyerhető mennyiség bányászata relatíve költségesebb. Mészkövek esetében egyébként a színárnyalatoknak nincs akkora szerepe, mert amikor burkolatként lesznek kitéve a természeti erőknek, két-három éven belül egy standard színárnyalatra áll be mindegyik fajta. (Gránit, márvány esetében ez természetesen más elbírálás alá esik.)

Sajnos alaphelyzet, hogy a kiváló minőségű magyar mészkövet azokba a környező országokba, ahol szintén folyik mészkőbányászat, lényegében nem tudjuk eladni. Ugyanakkor mi az ezekből az országokból behozott mészkövet nagy mennyiségben befogadjuk, és azt különféle magyar cégek értékesítik. Nem egy esetben süttői kőként, amit úgy csinálnak, hogy vásárolnak a Reneszánsz Zrt.-től pár száz négyzetmétert és annak a certifikációját mutatják be akár több ezer négyzetméter hasonló áru esetén is. Ez nyilvánvalóan a fogyasztó megtévesztése, ami ellen azt teszik, hogy a továbbiakban a minőségi tanúsítványon a négyzetmétert is fel fogják tüntetni. Tegyük hozzá: csak azt érdemes hamisítani, ami jó. Lényegében egyébként még csak árversenyről sincs szó, hiszen ezek az ál-süttői kövek még csak nem is olcsóbbak.

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: A süttői mészkő reneszánsza a belsőépítészetben
Dátum: '09.03.30
Kategória: Lakásinfó
Következő cikk: » Déri György zenei "felfedező"
Előző cikk: « Gyáravató Süttőn

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: