Térey János lett az AEGON Művészeti Díj kitüntetettje:

null
Az író Asztalizene című, a Színház mellékleteként megjelent darabjáért vehette át múlt héten az elismerést, ami nettó hárommillió forinttal jár.

A döntést a zsűri nevében Radnóti Sándor a következőképpen indokolta: "A dráma közismerten a magyar irodalmi kultúra mostohagyermeke. Az AEGON Művészeti Díj bírálóbizottságának örömére szolgált tehát, hogy a kiírás szerint az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő magyar szépirodalmi teljesítmények között találta Térey János művét, amely már színpadképességét is bebizonyította, továbbá elődeivel - a Nibelung lakóparkkal és Papp Andrással együtt írt Kazamatákkal - bízvást nevezhető a magyar dráma megújításának. Monumentális költői versbeszéde, érett és nagyszabású jellemformálása, leleményes, sokrétegű dramaturgiája mellett kitünteti ezt a művet az is, hogy minden publicisztikai jellegű kibeszélés nélkül, tárgya művészi megformálása révén tud hozzászólni a magyar élet aktuális kérdéseihez."

Térey János író, költő, drámaíró, műfordító. 1970. szeptember 14-én született Debrecenben. 1989-től 1991-ig magyart és történelmet tanult a budapesti Tanárképző Főiskolán, majd az ELTE Bölcsészettudományi karán. Tíz éve szabadfoglalkozású író. Verseit 1990-től közli az Élet és Irodalom, a Holmi, a Jelenkor, az Alföld és a 2000. Nyolc verseskönyve és egy novelláskötete jelent meg. Legjelentősebb munkája a Paulus című verses regény, illetve drámatetralógiája, A Nibelung lakópark. A drámaciklus harmadik részét, a Hagen, avagy a gyűlöletbeszéd címűt a Krétakör Színház mutatta be 2004 októberében a budavári Sziklakórházban. Az előadás vendégjátékként szerepelt Wiesbadenben, a Neue Stücke aus Europa nevű fesztiválon. Következő darabja a Papp András társaságában írott Kazamaták (Katona József Színház, 2006); a legutóbbi pedig az Asztalizene (Radnóti Színház, 2007, bemutató: a Budapesti Őszi Fesztivál keretében).

Nyomtatásra és gyengén látóknak!

Cikk információk:

Cím: Térey János lett az AEGON Művészeti Díj kitüntetettje:
Dátum: '08.04.15
Kategória: Értéktrend
Következő cikk: » Virágünnep a Vásárközpontban
Előző cikk: « Fekete spirál színes gyöngyökkel

Kezdőlap

Hirdetés

Partnereink:Minőségi parókák

Megrendelés: